Има ли българин, който да не обича баница ? А ако са вкусните купешки банички от кварталната пекарна, положението става просто неустоимо! Е днес имаме за вас перфектната рецепта за улични банички , които стават точно като тези от пекарната. Правят се лесно и бързо у дома от обичайните продукти.
Улични банички
Продукти:
2 пак. кори за баница (800 гр. - 1 кг)
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/3 кубче мая
сол - 1 ч.л.
захар - 1 равна ч.л.
олио - за намазване на корите
500 гр. сирене
2 с.л. брашно
Приготвяне:
Разбийте яйцата, а към тях прибавете киселото мляко, което да е със стайна температура. След това добавете солта, разбъркайте и прибавете разтворената в малко хладка вода мая + захарта.
Прибавете брашното и разбъркайте до хомогенна смес. Тестото се оставя да почине 10-15 мин. През това време разтворете корите.
За всяка баничка са необходими две кори. Корите се разполагат по дължина. Горната кора се намазва леко с олио или масло. Слагат се 2-3 с.л. от сместа и кората се намазва само в средата.
Поръсва се със сирене и се прегъват лявата и дясната част към средата, където двете половини се срещат, но не е нужно да се застъпват. Така полученият правоъгълник се завива на стегнато руло.
Баничките се редят в подходящ съд върху хартия за печене на разстояние една от друга. Отгоре всяка баничка се намазва със сместа и се оставят да престоят около 10 мин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобият златист цвят.