Течно ястие, приготвено от нарязано телешко или свинско шкембе, получило своята популярност от България, се нарича шкембе чорба. Приготвянето й не изисква много време и продукти.
Рецепта за шкембе чорба с прясно мляко
Необходими продукти:
• 500 гр. телешко шкембе
• 500 мл. прясно мляко
• 2-3 с.л. брашно
• 4-5 скилидки чесън
• червен пипер
• сол
• 4-5 с.л оцет
• 4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива много добре, като се попарва и за около 3 минути във вряща вода, за да може да се изчисти добре от ципите, и се сварява, в леко подсолена вода. Шкембето ври около 1 час и 30 минути или 2 часа. Брашното се запържва в мазнина, като към него се добавя червения пипер. След като сместа е леко запържена се отделя от котлона и се добавя малко от прясното мляко, като непрекъснато се бърка, до образуване на каша, за да не се получат бучки. Тази смес се изсипва при шкембето, овкусява се със сол и се добавя останалото мляко. След това се оставя да поври около 15-20 минути. Чесънът се счуква на ситно, към него се прибавя оцета и накълцания магданоз. При поднасяне шкембе чорбата се залива с чесновата смес.
Необходими продукти:
• 500 гр. телешко шкембе
• 2 жълтъка
• 1 кофичка кисело мляко
• сол
• 2 ч.л. червен пипер
• 5-6 скилидки чесън
• оцет
• лют червен пипер
• олио около 100 мл.
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива много добре и се попарва за 3 минути във вряла вода. По този начин по-добре се премахват ципите му. След което се вари около 2 часа в леко подсолена вода. Свареното шкембе се нарязва на парчета. В отделен съд се разбиват жълтъците и киселото мляко. След това сместа се загрява на котлон, до кипване. Смесва се с нарязаното шкембе, с бульона , в който се е варило. Посолява се. И се слага да ври около 15 минути. В отделен тиган се запържва олиото и червеният пипер, след което с получената смес се залива върху готовата шкембе чорбата. Чорбата се сервира с подправка от начукан чесън смесен с лютивия червен пипер и оцет.
Телешка шкембе чорба с подправки
Необходими продукти:
• 500 гр. телешко шкембе
• олио
• 100 мл. прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 1 средно голяма глава кромид лук
• 1 морков
• 2 яйца
• 5-6 зърна черен пипер
• 1 връзка магданоз
• 5-6 скилидки чесън
• универсална подправка за шкембе чорба
• сол
Начин на приготвяне:
Телешкото шкембе се попарва във вряща вода за около 3 минути, след което се изчиства много добре и се оставя във вода, за да се свари. За да се свари добре шкембето са му нужни 2-3 часа. Към края на варенето се добавят цялата обелена глава кромид лук, морковът, отново цял и зърната черен пипер. Овкусява се със сол. Магданозът се пуска също при зеленчуците, като се връзва с конец. След като се свари шкембето се отцежда от водата и се нарязва на парчета, а бульонът се прецежда и към него се добавят запърженият, в олиото, червен пипер. Една чаена чаша се отделя от бульона и се оставя настрани, за да изстине. В отделен съд брашното се разбърква добре с яйцата и прясното мляко. Получената смес се прибавя към отделения бульон, заедно със счукания чесън и се оставя на котлона да кипне, като непрекъснато се бърка. След това сместа се излива върху шкембето и се поднася със смес от начукан чесън в оцет.