Необходими продукти:
3 кг добре узрели сини сливи
1 кг захар
3-4 листа от индрише
1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
Измиват се и се отстранява костилката им като се нарязват на четвъртинки.
Конфитюр от сини сливи на фурна (печен конфитюр от сини сливи)
Сезонът на туршиите, сладката и конфитюрите е в разгара си! По улиците на всеки (малък, или по-голям) град мирише на печен пипер, вари се лютеница, пълнят се буркани с туршия. Всеки обича филия с конфитюр, но намериш вкусен от магазина си е голямо предизвикателство. Освен, че е много по-вкусен, домашният конфитюр е и много лесен за приготвяне, поради това си заслужава човек да отдели малко време. Конфитюрът от сини сливи е един от най-обичаните конфитюри, а когато е приготвен на фурна има и лек карамелен аромат. Освен това има много и вкусни приложения - върху бисквитка, или филийка, с палачинка, или кисело мляко, или директно с лъжичка от бурканчето, за бързо утоляване на внезапен глад за сладко.
Необходими продукти:
Сини сливи – 2кг
Захар – 1кг
Вода – 2/3 чаена чаша
Оцет – 1/3 чаена чаша
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка от рецептата за конфитюр от сини сливи на фурна е подготовката на плодовете. Измивате добре сливите, почиствате ги от костилките, като ги разделите на две половини. Разстилате сливите в тава и ги засипвате със захарта. Оставяте ги да постоят няколко часа. Можете да засипете сините сливи със захарта преди да си легнете, на сутринта ще са готови.
2. След като са постояли няколко часа ги засипвате със смесените вода и оцет и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако имате голяма тефлонова тава е добре да я ползвате при печенето, за да нямате после проблеми при миенето на тавата.
3. Конфитюрът от сини сливи се пече около 2 часа, но това е много относително. По-сигурно е да пробвате сиропа. Когато вземете малко от сиропа, капнете върху порцеланова чиния и капката не се разтича, а остава цяла конфитюрът е готов! Готовият конфитюр изсипвате в бурканчета, които сте измили и подсушили предварително.
Сушени сини сливи
Необходими продукти:
Сини сливи - колкото решите
Начин на приготвяне:
Ще Ви предложим два варианта на сушени сливи.
Сливите могат да се сушат на домашната печка. За целта обаче е необходимо да се заредите с малко търпение, тъй като обработката им изисква доста време.
Добре измитите сливи се нареждат в тава. Поставят се във фурната за осем часа при температура не по-висока от 50-55 С. След първите осем часа, температурата се повишава на 60-65 градуса за още 8 часа.
След 16-часовото сушене сливите се изваждат и се оставят да престоят едно денонощие при стайна температура. След което за още 8 часа отново се поставят във фурна при 75-80 градуса.
Ако варианта с печката не ви харесва, можете да изсушите сливите и на слънце.
Плодовете се нареждат върху хартия, поставят се в слънчево и чисто помещение. Необходими са 8 до 10 дни за пълното изсушаване на сливите.