Ухае на банички и то не какви, а домашно приготвени по всички български традиции! Ако вече сте се стреснали, че ще трябва да месите и точите, то няма почва за притеснения, защото всичко е лесно и бързо.
А усилията определено си заслужават, защото ще получите най-изумителните домашни банички за радост на мало и голямо вкъщи! Така че си заслужава да се поизцапате с тази бабина рецепта за банички. Вадете брашното и сиренето, и нека да започваме - Бабини улични банички :
Бабини улични банички
Продукти:
• 350 мл хладка вода;
• 1 равна супена лъжица сол;
• 1 супена лъжица олио;
• 1 чаена лъжичка оцет;
• около 600-650 гр.
• около 150-200 мл. олио;
• сирене 200-250 гр.;
• краве масло по желание
Приготвяне:
Хладката вода се излива в купата и към нея се прибавя солта, оцета и олиото. Бърка се енергично, така че солта да се разтвори. Започнете и с прибавянето на брашното. Нека това се случва постепенно. Трябва да се получи гъсто тесто.
Когато тестото започне да се отлепва от стените на купата, можете да го прехвърлите върху кухненски плот, предварително поръсен с брашно. Продължете да месите. При необходимост добавете още малко брашно.
От това количество тесто оформете 6 равни топчета. Всяко едно от тях се сплесква с ръце, така че диаметърът му да стане около 10-12 см. Подреждате върху тава или плот, който сте намазали с олио преди това. Оставете тестото да почива за 30 минути и след това преминете към действие.
Взимате питките и започвате да ги разточвате на много тънка кора. Върху кората поръсвате олио около 1-2 с.л. сирене, а може и смес от сирене и яйца. Сгъвате, като премятате срещуположните краища на корите. По този начин се получава дълга баничка.
Закуските се подреждат в тава и се пекат за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Поднесете ги с чаша боза и се върнете в детството!