300 г гъби (печурки, кладница или горски гъби по избор)
1 глава лук (ситно нарязан)
2 скилидки чесън (ситно нарязани или пресовани)
200 мл готварска сметана (може и растителна)
1 супена лъжица масло (или зехтин за по-лек вариант)
100 мл пилешки или зеленчуков бульон
1 чаена лъжичка брашно (за сгъстяване)
Сол и черен пипер на вкус
1/2 чаена лъжичка суха мащерка или розмарин (по избор)
Пресен магданоз за поръсване
Подготовка на гъбите: Измийте и нарежете гъбите на тънки филийки.
Запържване на лука и чесъна:
Загрейте маслото в тиган на среден огън.
Добавете лука и го запържете до златисто.
Прибавете чесъна и разбъркайте за 30 секунди, за да пусне аромата си.
Добавяне на гъбите:
Сложете нарязаните гъби в тигана и ги запържете, докато омекнат и леко покафенеят. Това ще отнеме около 5-7 минути.
Сгъстяване със брашно:
Поръсете гъбите с брашното и разбъркайте добре.
Добавяне на бульон и сметана:
Налейте бульона и разбъркайте, за да се смесят съставките.
Намалете котлона и добавете готварската сметана, като разбърквате непрекъснато, за да получите гладка консистенция.
Овкусете със сол, черен пипер и мащерка или розмарин (по избор).
Оставете соса да къкри на слаб огън за 5-7 минути, докато се сгъсти.
Гъбеният сос е готов за поднасяне върху всякакво месо – пържоли, пилешко филе, телешко или дори като допълнение към паста или картофи.
Поръсете с пресен магданоз за свежест.
Добър апетит!