Можете да използвате този универсален крем като украса на торти и сладкиши, вместо бита сметана, но е много вкусен и като пълнеж на десертите. Към крема могат да се добавят различни добавки и да се използва като крем за пълнеж. Всеки десерт изглежда красиво с този крем, който е готов за по-малко от 20 минути, а ако приготвяте торта без печене, то това е перфектният избор за вас.
Кремът се приготвя много бързо и лесно, а на вкус е много въздушен и кремообразен, каквито правят в известните сладкарници. Ако сте любители на ваниловия крем , това ще е идеалната рецепта за вас. Често го приготвям, а понякога децата го ядат с лъжица като пудинг. Ето какво ви трябва:
Най-вкусният универсален крем
Продукти:
- 4 жълтъка (80 г)
- 120 г захар
- 25 г брашно (3 супени лъжици)
- 25 г царевично нишесте (3 супени лъжици)
- 1 пръчка ванилия (или кора от 1 лимон)
- 500 мл прясно мляко
- 250 мл сладкарска сметана
И още (по желание):
- 50 г нишесте
- 200 мл сладкарска сметана
- 120 г маскарпоне
Приготвяне:
Жълтъците, прясното мляко и сметаната се оставят на стайна температура, за да се съединят по-лесно и кремът да стане много кремообразен и въздушен. Отделете белтъците от жълтъците (за тази рецепта ви трябват само жълтъците).
Разбийте ги на крем с тел/бъркалка, след което постепенно започнете да добавяте захарта (половин чаша). Комбинирайте енергично съставките, докато захарта започне да се топи в жълтъците. Колкото по-топли са жълтъците, толкова по-бързо ще се разтвори захарта в тях. Добавете 3 супени лъжици обикновено брашно и 3 супени лъжици царевично нишесте.
Като добавяте постепенно сухите съставки, разбърквайте непрекъснато, докато получите гъста смес, която трудно пада от лъжицата. Към сместа се добавя малко хладко прясно мляко за разреждане и по-лесно разбъркване, около 50 мл или малко повече, след което отново се разбърква. Трябва да се получи малко по-гъста смес от тази за палачинки.
Останалото мляко (от общо половин литър) се налива в тенджера и се смесва с пръчка ванилия или се настъргва малко лимонова кора за аромат. Млякото се оставя да заври на ниска температура и когато се появи първото мехурче, се изсипва основната смес от жълтъците. Всичко се разбърква на огън при непрекъснато бъркане, около 2 минути, докато кремът се сгъсти добре.
Кремът изглежда като пудинг, може би малко по-плътен. Оставете да изстине под стреч фолио, а през това време разбийте 250 мл сметана на твърд сняг. Когато двата крема достигнат еднаква температура, тоест когато жълтия крем изстине, се обединяват, като постепенно се слага от сметаната в жълтия крем с шпатула и се смесват внимателно, чрез обръщане, а не с класическо разбъркване.
За по-плътен крем (като за понички) добавете към основната смес още 50 г нишесте. Ако искате кремът да е малко по-кремообразен и със специфичен вкус, можете да разбиете 200 мл сладка сметана и 120 г маскарпоне на твърд сняг, след което смесете с основния крем.
Да ви е сладко!