Повечето домакини правят подготовка за зимата. Специално място сред тези заготовки са консервираните зеленчуци. Разбира се, мнозина мислеха,че няма универсална марината, която би била подходяща за краставици, домати и всякакви видове зеленчуци. Съгласете се, понякога просто не разполагате с достатъчно време, за да търсите нови рецепти.
А ние знаем точно такава рецепта за марината и с радост ще ви я споделим. Това е вид заготовка, с която винаги ще е много вкусно, сладко и кисело. По този начин можете да си приготвите дори и гъбите.
Количеството съставки в рецептата е изчислено за 3-литров буркан.
Съставките
сол 1 супена лъжица
захар 3 супени лъжици
оцет 1,5 супени лъжици
копър на вкус
хрян на вкус
листа от касис на вкус
чесън на вкус
черен пипер на вкус
вода 1-1,2 л
Подготовка
В долната част на бурканите сложете съцветия копър, хрян, листа от френско грозде, дафинов лист. Измийте зеленчуците, на които сте се спряли. Изсипете ги в тенджера с вряла вода и оставете за 40-60 минути.
Сложете водата в тенджерата и я поставете на печката, докато кипне.
Във всеки буркан поставете няколко грахчета пипер, една клонка копър, поставете сол и захар, наредете зеленчуците. Напълнете с кипящата саламура и незабавно завийте.
Завъртете бурканите с главата надолу и ги оставете да се охладят.
Използвайте супени лъжици за измерване на количеството сол, захар и оцетна киселина за буркани от 3 литра. Ако използвате 2-литрови буркани намалете количеството правопропорционално Тази рецепта за марината за зеленчуци е толкова проста, че е лесно да се запомни. Но все пак препоръчваме да си я запазите в отметките.