550 гр. брашно
20 гр. мая
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
150 гр. пасирана варена или печена тиква
2 супени лъжици олио
по 125 мл хладка вода и кисело мляко
Плънка:
80-100 гр. маргарин
1 жълтък
150-200 гр. натрошено или настъргано сирене
За намазване:
1 белтък
1 непълна супена лъжица майонеза
За поръсване:
на вкус: сусам, микс от семена, само кимион и пр.
Казваме универсално, защото от него може да правите хлебчета, кифлички, погача и др. тестени изделия
В малко хладка вода се разтваря маята със захарта и се оставя да се активира. В съда, в който ще месите, поставете брашното, разбъркайте го със солта, добавете пасираната тиква, хладката вода, смесена с киселото мляко, 1 супена лъжица олио, добавете активираната мая и омесете меко и гладко тесто, като го доомесите с останалата част от олиото. Оставете го да втасва.
За плънката: Разбийте маргарина (маслото) с жълтъка, добавете сиренето, разбъркайте.
Разточете втасалото тесто на не много тънка правоъгълна кора - ако ви е по-лесно, разделете тестото на две части и разточете две кори. Намажете с плънката, навийте на руло. Нарежете на парчета с произволна форма и размер - прави, правоъгълни, триъгълни... Подредете ги плътно в тава, постлана с хартия за печене, оставете тестото да втаса.
За намазване: с вилица разбийте белтъка, добавете непълна супена лъжица майонеза, намажете втасалото тесто. Поръсете със сусам и кимион или семена по желание. Сложете погачата да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете, докато поруменее отгоре.
Забележка: може да сложите парчетата тесто на разстояние в тавата - така ще се получат кифлички.За плънка може да използвате само разбито масло с жълтък, настърган кашкавал, пушено месо, плънка за пица и пр.