Тази уникална рецепта за тиквеник идва от китното Банско, известно със своите кулинарни специалитети. За разлика от традиционния тиквеник , в плънката тук присъства и ароматен локум, който издига десерта до нови висоти на вкуса.
Бански тиквеник с локум
Продукти:
14 бр. готови фини кори за баница
1 кг настъргана тиква
1 ч.ч. орехи
1 кутия обикновен локум
1 ч.ч. /150гр./ захар
1 ч.ч. олио;
14 бр. обикновени бисквити
ЗА СИРОПА:
1 к.ч. прясно мляко
1 кафена чашка захар
40 гр. масло
Приготвяне:
Настърганата тиква се поставя в голям тиган с малко олио и се задушава до изпаряване на течността. Бърка с енепрестанно, за да не загори на дъното. Оставя се да изстине.
Разстилат се корите.
Върху първата кора се ръси олио и се слага втората кора. Втората кора отново се намазва с олио, обилно се наръсва с тиква, поръсва се с 1 голяма супена лъжица захар, едро счукани орехи и 1 бр. настъргана обикновена бисквита. В началото на кората се слагат късове от локум и двете кори заедно се завиват на руло. Поставят се в предварително намаслена тава.
Действието се повтаря до изчерпване на корите.
Десертът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути.
Докато се пече тиквеникът, се приготвя сироп:
В малък и дълбок съд се поставя 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка захар, 40 гр. масло, ванилия.
Готовият тиквеник се залива с течността, покрива се с кърпа и се оставя да изстине. Тиквеникът омеква и се топи в устата.
Тази рецепта е от кулинарните тайни на известната банскалийка Райна Балева.