Уникален постен бобец на фурна - става по-вкусен от мръвка, идеален за Бъдни вечер:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникален постен бобец на фурна - става по-вкусен от мръвка, идеален за Бъдни вечер:
Уникален постен бобец на фурна - става по-вкусен от мръвка, идеален за Бъдни вечер:
29577
Уникален постен бобец на фурна - става по-вкусен от мръвка, идеален за Бъдни вечер:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички знаем, че на Бъдни вечер се яде постничко. Бобът неизменно присъства на трапезата във всякакви вариации - с него пълним чушките, сервираме го на салата.

Днес сме ви приготвили рецептата за нещо изключително вкусно и лесно за приготвяне - боб на фурна със сушени чушки

боб на фурна

Боб на фурна със сушени чушки

Продукти:

2-3 чаши едър маслен боб

подправки за боб

2 глави лук

1 ч.л.брашно

1 ч.л.червен пипер

1-2 сушени пиперки

сол и черен пипер на вкус 

Приготвяне:

Почистете боба, залейте със студена вода и го оставете за една нощ. На следващия ден го сложете да се вари, излейте първата вода, когато заври, и долейте нова, топла вода. Добавете подправки за боб (лук, моркови, пащърнак, джоджен, девесил, 1-2 скилидки чесън, няколко зърна пипер) и варете на ниска температура за около 1.5 - 2 часа. Посолете, щом бобът омекне.

В олио запържете 2 глави ситно нарязан лук (можете да добавите и праз според сезона), добавете 1 супена лъжица брашно и 1 чаена лъжичка смлян червен пипер (сладък или пикантен). Пържете за кратко, след което добавете сварените бобени зърна и малко от течността, в която са врели. Половината от зърната намачкайте с вилица, а останалите оставете цели. Опитайте и добавете сол или подправки на вкус. 

Ако желаете да използвате сухи чушки, можете да попълните няколко с приготвения боб и да ги поставите отгоре за по-хубав вкус. Можете да добавите и парчета бекон или парче наденица, в случай, че не постите. Когато всичко е готово, направете следното за още по-добър вкус:

В 2 лъжици олио запържете 1 супена лъжица червен пипер и поръсете с тази смес боба. Поръсете с щипка брашно, колкото да хване боба фина коричка, и пъхнете всичко във фурната за около 20 минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft