Всички знаем, че на Бъдни вечер се яде постничко. Бобът неизменно присъства на трапезата във всякакви вариации - с него пълним чушките, сервираме го на салата.
Боб на фурна със сушени чушки
Продукти:
2-3 чаши едър маслен боб
подправки за боб
2 глави лук
1 ч.л.брашно
1 ч.л.червен пипер
1-2 сушени пиперки
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Почистете боба, залейте със студена вода и го оставете за една нощ. На следващия ден го сложете да се вари, излейте първата вода, когато заври, и долейте нова, топла вода. Добавете подправки за боб (лук, моркови, пащърнак, джоджен, девесил, 1-2 скилидки чесън, няколко зърна пипер) и варете на ниска температура за около 1.5 - 2 часа. Посолете, щом бобът омекне.
В олио запържете 2 глави ситно нарязан лук (можете да добавите и праз според сезона), добавете 1 супена лъжица брашно и 1 чаена лъжичка смлян червен пипер (сладък или пикантен). Пържете за кратко, след което добавете сварените бобени зърна и малко от течността, в която са врели. Половината от зърната намачкайте с вилица, а останалите оставете цели. Опитайте и добавете сол или подправки на вкус.
Ако желаете да използвате сухи чушки, можете да попълните няколко с приготвения боб и да ги поставите отгоре за по-хубав вкус. Можете да добавите и парчета бекон или парче наденица, в случай, че не постите. Когато всичко е готово, направете следното за още по-добър вкус:
В 2 лъжици олио запържете 1 супена лъжица червен пипер и поръсете с тази смес боба. Поръсете с щипка брашно, колкото да хване боба фина коричка, и пъхнете всичко във фурната за около 20 минути.