Тутманкът е една от неизменните рецепти в готварските книги от едно време. Пухкавото тесто, пълно с натрошено сирене, има огромна притегателна сила върху всеки, осмелил се да се доближи до ароматното удоволствие.
Тутманик на бохча
Продукти:
За тестото:
750 гр.брашно
3 яйца
1 ч.л.сол
350 мл вода
1 с.л.олио
1 ч.л.захар
1 кубче прясна мая
300 гр.сирене - овче или краве
120-150 гр.краве масло
За намазване:
1 яйце
масло
Приготвяне:
Захванете маята в купичка с 50 мл хладка вода, 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете я да шупне за 5 минути.
Разбийте яйцата с тел, докато станат пухкави.
Най-лесно е да омесите тестото в хлебопекарната - налейте водата, добавете солта и олиото, след това прибавете разбитите яйца, шупналата мая и брашното. Включете на програма за месене на тесто. Оставете да втаса за 30 минути.
Забележка: Тестото може да омесите и по традиционния начин без хлебопекарна.
Втасалото тесто разточете на правоъгълна дебела кора. Намажете я с разтопено масло. Отгоре покрийте с 1/3 от натрошеното сирене.
Кората затворете като плик. Обърнете и отново разточете на правоъгълник. Намажете с масло, сложете 1/3 от сиренето и отново затворете като плик.
Разточете за последен път, сложете останалото сирене, масло и оформете като питка.
Сложете в намаслена тава с размер 30 см. Нарежете питката на 8 триъгълника и направете напречни прорези. В тях сложете парченца масло. Оставете да втаса за 45 минути, след което намажете с масло и разбито яйце.
Сложете тутманика в ниската част на студена фурна. Загрейте до 170°C и печете за 25-30 минути или докато се зачерви. По средата на печенето покрийте с хартия за печене, за да не загори повърхността на тутманика.