Уникален тутманик на бохча - стара градска рецепта за божествен пухкав резултат:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникален тутманик на бохча - стара градска рецепта за божествен пухкав резултат:
Уникален тутманик на бохча - стара градска рецепта за божествен пухкав резултат:
27862
Източник: pechiva.bg
Уникален тутманик на бохча - стара градска рецепта за божествен пухкав резултат:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тутманкът е една от неизменните рецепти в готварските книги от едно време. Пухкавото тесто, пълно с натрошено сирене, има огромна притегателна сила върху всеки, осмелил се да се доближи до ароматното удоволствие.

Днес ви предлагаме една позабравена рецепта за градски тутманик на бохча. Дори да не сте месили преди, с подробните инструкции ще се справите без проблем. Ето рецептата и приготвянето стъпка по стъпка на този уникален тутманик на бохча :

Тутманик на бохча

Продукти:

За тестото:

750 гр.брашно

3 яйца

1 ч.л.сол

350 мл вода

1 с.л.олио

1 ч.л.захар

1 кубче прясна мая

300 гр.сирене - овче или краве

120-150 гр.краве масло

За намазване:

1 яйце

масло

тутманик на бохча

Приготвяне:

Захванете маята в купичка с 50 мл хладка вода, 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете я да шупне за 5 минути.

Разбийте яйцата с тел, докато станат пухкави.

Най-лесно е да омесите тестото в хлебопекарната - налейте водата, добавете солта и олиото, след това прибавете разбитите яйца, шупналата мая и брашното. Включете на програма за месене на тесто. Оставете да втаса за 30 минути.

Забележка: Тестото може да омесите и по традиционния начин без хлебопекарна.

тутманик със сирене

Втасалото тесто разточете на правоъгълна дебела кора. Намажете я с разтопено масло. Отгоре покрийте с 1/3 от натрошеното сирене.

Кората затворете като плик. Обърнете и отново разточете на правоъгълник. Намажете с масло, сложете 1/3 от сиренето и отново затворете като плик.

тесто на плик

Разточете за последен път, сложете останалото сирене, масло и оформете като питка.

Сложете в намаслена тава с размер 30 см. Нарежете питката на 8 триъгълника и направете напречни прорези. В тях сложете парченца масло. Оставете да втаса за 45 минути, след което намажете с масло и разбито яйце.

тутманик в тава

Сложете тутманика в ниската част на студена фурна. Загрейте до 170°C и печете за 25-30 минути или докато се зачерви. По средата на печенето покрийте с хартия за печене, за да не загори повърхността на тутманика.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft