Днес ще ви представим невероятната диета на д-р Меркола
Д-р Джоузеф Меркола е създател на много книги за здравословен начин на живот, директор на Здравен център «Optimal Wellness centre».
Д-р Меркола е закрилник на хранене с определени продукти, тоест той настоява за промени в начина на хранене. Храната за него е най-важният признак за правилния начин на живот и дълголетието.
В основата на неговата система за хранене е палео диетата, както и теорията за метаболитния тип на тялото на човека, създадена от Уилям Уолкът. Да не забравим и системата ТЕС.
Невероятната диета на д-р Меркола!
Джоузеф Меркола препоръчва храни като пресни зеленчуци, зеленчукови сокове, сьомга, рибено масло (през зимата – масло от черен дроб на треска), ферментирали продукти, сурови храни, в това число мляко и млечни продукти, яйца, говеждо, щраусово месо и мазнини като зехтин и кокосово масло.
Зърнените продукти според него са вредни – става дума за хляб, тестени, сладкарски изделия, картофи, ориз, защото са богати на въглехидрати и скорбяла продукти.
Тези храни не бива да се консумират, тъй като водят до хранителни алергии.
Диетата на д-р Меркола се фокусира върху висококачествени хранителни продукти от животински произход, по-специално масло, сметана, яйца и месо, които са от животни, гледани на свобода.
Ако желаете да отслабнете, казва той, е необходимо да преодолеете зависимостта си от въглехидрати, а след това се консумират в ограничени количества.
Тристепенен програма за намаляване на теглото при него започва с тридневна фаза – на 1 -та фаза се елиминират изцяло зърнените култури и картофите. Следва 2-та фаза на стабилизация, в която се правят физически упражнения, приемат се хранителни добавки и 3-та фаза – е положителна промяна на начина на живот. Това трае цял живот.
Д-р Меркола предупреждава хората за използването на соеви храни и изкуствени подсладители. Той препоръчва избягване на храни пастьоризирано мляко и повечето видове риби (заради живака), транс мазнините, някои преработени растителни масла, захарта, нишестетата, консерви и полуфабрикати. Неговата диета е подобна на диетата на хората от каменната ера.
Ученият твърди, че суровото мляко е един от най-добрите източници за протеин и калций. Но високата температура при пастьоризация разрушава ценните ензими и производството на млечни протеини в млякото.
Храненето е личен процес, защото всеки човек има специфичен вид метаболизъм. Всеки човек по неповторим начин се храни, което прави невъзможно да се развие една диета, която е подходяща за всички хора. Съществува три метаболитни типа: въглехидратен, протеинов и смесен.
Д-р Меркола отрича ползването на микровълнови печки, наричайки ги опасни, тъй като е анализирал данни за нежеланите ефекти на химическата храна, приготвена в тях върху човешкото тяло. Клиничните изследвания разкриват, че приемането на храни в микровълнова печки, води до изчерпване на нивото на хемоглобина. Това води до анемия, ревматизъм, болести на щитовидната жлеза.
Д-р Меркола признава, че постоянна загуба на тегло е допустимо само ако заедно с корекцията на хранителните навици, човек прави промени в начина си на живот и е щастлив.
Към диетата си той прилага и техниката, наречена „Техника за Емоционална Свобода“ (ТЕС). Тя е особена акупресура със самохипноза.
Може да звучи неправдоподобно, но д-р Меркола твърди, че желанието ни за сладки и богати на въглехидрати храни често възниква от желанието за повече любов и внимание.