Едва ли има жена, която поне веднъж в живота си да не е правила баница , а повечето от нас имат в арсенала си дори няколко рецепти за тази балканска вкусотия. Днес обаче ще забравим за традицията и ще ви предложим една нова рецепта за баница , а именно - Пържена баница ! Интересното тук е, че не се приготвя в тава, а в тиган, и не се пече във фурната, а на котлона! Ето какви продукти са ви нужни за направата й:
Пържена баница на тиган
Продукти:
• яйца - 2 бр.
• кори за баница - 1 пакет тип домашни (3 кори в опаковка)
• прясно мляко - 200 мл.
• олио - 1/2 к.ч.
• сирене - 150 гр.
• по желание - кашкавал
Начин на приготвяне:
Първата кора се поставя в тиган, който предварително е бил намазан с малко олио. За предпочитане е краищата на кората да излизат от тигана.
След това в купа се разбиват млякото, яйцата и се добавя натрошеното сирене.
От плънката се изсипва върху кората, посипва се с малко мазнина и се поставя следващата кора. Това се прави, докато продуктите не свършат. Накрая се слага последна кора и се загръща с краищата на първата. Огънят трябва да е слаб и постепенно да се усилва. Това е едно от правилата, които задължително се спазват.
След като баничката се изпържи от едната страна, се обръща и от другата. Най-лесно се получава като се използва чиния.
Когато е готова, баницата на тиган се дупчи с ножа на няколко места. След това се сервира с кисело мляко или айран.
Добър апетит!