Представяме специална диета на лечителя Петър Димков , подходяща при диабет или в преддиабетно състояние.
Петър Димков съветв а болните от диабет или в преддиабетно състояние да консумират вегетарианска храна, млечно-растителна с много плодове и зеленчуци.
Преди обяд и вечеря се изяжда по 1-2 глави печен кромид без хляб или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид с настъргана целина и моркови по равни части и с малко чист зехтин и винен оцет по вкус, или 1 чинийка кисело мляко.
На обяд съвместно с другата храна би могло да изяжда и по 100-150 г месо от младо животно: агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска).
Позволява се и по 1 рохко яйце на ден, гарнирано с пюре от моркови, спанак и други гарнитури от зеленчуци.
Дневно да се изяжда по 100-150 г препечен хляб, 1-2 печени картофа, малко прясно мляко, сирене или кашкавал.
Освен това твърде много е полезно всеки ден да се консумират овесени ядки.
Полезно е 2-3 пъти седмично на обяд да се дава на болния да яде и малко сух фасул, сготвен по манастирски с първата вода, с малко сол и корени от моркови и други такива корени, но без всякакви тлъстини. При това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет.
Много е полезно на вечеря да се изяжда по 200-250 г кисело мляко, разбъркано с 1-2 супени лъжици копривено брашно, или пък 1 чинийка прясна несолена извара – сурова или леко препържена.
След закуска, обяд и вечеря да се взема по 1/2 чаена лъжичка бяла пръст – болус алба, предварително изпечена, за да стане като гипс, стрита на прах и разтворена в 1 чашка вода, или 1-2 чаени лъжички бирена мая.
Също доста полезно в края на яденето е да изяжда по половин кисела ябълка.