Композиторът не смесва белтъчини с въглехидрати, десерт си позволява
рядко и минимум 3 часа след ядене
Най-голямата опасност ни дебне от чинията. Това разбрал композиторът Стефан Диомов не само от многото книги за здравословно хранене, които е изчел, а и от практиката.
горната граница
беше повече от 200”,
разказва композиторът, който наскоро навърши 71 г.
Днес той знае много за вредните комбинации от храни, за ползите от нискокалоричното хранене и убийственото въздействие на лакомията върху организма. Книгата “Сила за живот” на сем. Даймънд се е превърнала в настолното му четиво. Често я разлиства, дори я подарява на приятели. От нея научил много за начина, по който човек трябва да живее, за да бъде здрав, и днес смята, че в основата на всичко е познанието. “Често човек се храни безразсъдно, за което после си плаща скъпо. Човешкото тяло е несъвършено и лакомията е грешка на природата. Затова тя трябва да се избягва с воля. Много пъти човек изпада в състояние на глад. Ако той знае колко е вредно преяждането, ще го избягва във всички случаи и ще успее да превърне глада в свой приятел. Тоест да не чувства този дискомфорт или да се научи да го преживява в името на здравето си”, обяснява Стефан Диомов. Самият той два пъти се е подлагал на гладолечението на д-р Емилова. Днес вече си помага сам и спазва режим, който естествено си е изградил.
Само няколко месеца след като започнал да се храни по новия начин, свалил 10-12 кг. В момента тежи под 80 кг и казва, че се чувства много по-добре. Редовно тича и кара велосипед – основател е на движение “Бургас – велосипедният град”. Избягва мазнините и рядко яде месо. Когато все пак си купува, то е чисто пилешко без мазнини и риба, която никога не пържи. “Все пак съм от Бургас и тук лесно се намира хубава риба. Лефер, едър есенен сафрид, паламуд. Но само на фурна. Много рядко си позволявам пържен калкан, защото много го обичам”, обяснява Стефан Диомов.
Менюто му се състои основно от “жива храна” – плодове и зеленчуци. Затова вкъщи най-често си приготвя салати, като
почти никога не
сяда на масата
без авокадо
“Това е единственият по-скъп плод, който си позволявам. Понякога, ако съм на път и съм гладен на обяд, просто си купувам едно авокадо, амирам си място, вадя джобното ножче, обелвам го и ям. Изключително полезен плод. Другият вариант е да изям 1-2 банана или една красива голяма ябълка. Истината е, че човек просто трябва да се храни с лека храна”, казва Диомов.
Ако по обед си е в вкъщи, той яде нещо готвено, което си прави с малко зехтин и много внимава със солта. Консумира предимно постни манджи – грах, фасул чорба, картофи. Никога няма да го видите да яде мусака например. Защото от книгите, а и от практиката е научил, че най-тежката комбинация за организма е тази на белтъчини с въглехидрати. Например месо с картофи, които са основните съставки на мусаката. “Точно по тази причини едно от най-вредните ястия е свинско с ориз”, допълва композиторът.
Понякога към обяда и вечерята той добавя по филийка пълнозърнест хляб. От години не е ял баница или друго мазно тестено изделие. Ако пък си позволи нещо сладко, което се случва много рядко, гледа да са минали поне 3 часа от предишното хранене. “Десертът веднага след ядене – например парче торта, е нещо убийствено за тялото”, категоричен е Диомов.
Той все още помни последното си обилно меню. “Днес благославям деня, в който успях да се преборя с лакомията си. Сега работя усилено, подготвям огромен концерт в зала 1 на НДК, но благодарение на диетата имам много енергия за това”, казва Диомов. За спектакъла на 9 март се събира група “Тоника СВ” в пълния ѝ състав. Като самостоятелни изпълнители ще се изявят Тони Димитрова, Ваня Костова и др., а водещ ще е Драгомир Драганов. На сцената ще се качат над 50 певци и музиканти.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Мешана салата за здраве
ПРОДУКТИ
Домати, чушки – пресни или печени, 1 авокадо, 1/2 маруля, чесън, лук – по желание, 1-2 варени яйца, маслини, зехтин, много малко сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и почистваме всички зеленчуци.
Нарязваме ги и ги объркваме в голяма купа заедно със сварените яйца на парчета, като внимаваме да не смачкаме много авокадото.
Овкусяваме салатата с малко зехтин и сол, която може да заместим и с плочка сирене.