Уникалната СИРОПИРАНА БАНИЦА на баба Златка - не ти трябват никакви умения, всеки може да я направи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уникалната СИРОПИРАНА БАНИЦА на баба Златка - не ти трябват никакви умения, всеки може да я направи:
Уникалната СИРОПИРАНА БАНИЦА на баба Златка - не ти трябват никакви умения, всеки може да я направи:
45167
Уникалната СИРОПИРАНА БАНИЦА на баба Златка - не ти трябват никакви умения, всеки може да я направи:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако сте любители на сладките баници с хрупкави кори и сочна и вкусна вътрешност, то това е точната рецепта за вас. Сладкишът напомня на баклава, защото накрая се залива със захарен сироп. Фантастичен вкус, който трябва да опитате. Рецептата е на нашата читателка Гергана, а тя я има от своята баба Златка. Затова я кръстихме просто Сиропираната баница на баба Златка .

Сиропирана баница с грис

Продукти: 

  • 4 яйца
  • 300 г захар
  • 150 мл олио
  • 200 мл кисело или квасено мляко
  • 200 г грис
  • 1/2 лимон (настъргана кора)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 500 г кори за баница

За сиропа:

  • 300 г захар
  • 400 мл вода
  • 1 лимон (сок)

Приготвяне:

Разделете корите на три части по 4 кори за три рула. Яйцата се разбиват със захарта до плътност, след което се добавят киселото мляко, олиото и настърганата кора от 1/2 лимон. Когато захарта се разтопи, добавете смесения с бакпулвера грис и всичко се разбърква.

Разделете плънката с лъжица на три равни части. Вземете едната кора и я намажете с плънката, повторете и с четирите кори. Използвайте цялата плънка, която сте приготвили за първото руло (една трета от общото количество). Завийте леко рулото и го поставете в тавата, в която ще печете баницата.

Повторете същото с останалите кори и плънка. Ще получите три големи рулца. Оставете малко плънка за намазване отгоре. Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за двадесет минути.

Докато баницата се пече, пригответе сиропа от посочените продукти. Трябва да се вари в продължение на десет минути. Охладете сиропа и със студения сироп залейте горещата баница. Може да набодете баницата с клечка за зъби, за да поеме по-добре сиропа.

Охладете, нарежете на желани парчета и поднесете. 

сиропирана баница с грис

Съвет: можете да приготвите баницата и с плодове - череши, малини, ябълки...

по ваш вкус. Когато изстине може да се поръси допълнително с пудра захар. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft