Ако досега не сте опитвали сладко от портокалови корички , време е да поправите тази непростима грешка! Невероятно ароматното сладко може да се яде не само върху палачинки или филийка с масло, но е и идеалната добавка към сладкиши от всякакъв род.
Невероятният му външен вид, подобен на малки златни къдрици, привлича погледа като магнит и трудно можеш да устоиш на изкушението. Ето рецептата за ароматното домашно сладко на къдрички от портокалови корички :
Сладко на къдрички от портокалови корички
Продукти:
3 портокала
300 гр.
400 мл вода
пресен джинджифил - малко парче
50 мл лимонов сок
Приготвяне:
Първо, трябва да накиснете корите, за да отстраните от тях евентуални химикали. Има две възможности. Първо премахнете бялата част от тях, след което ги навийте и накиснете във вода.
Във втория вариант първо накисвате корите, след това отстранявате бялата част и едва след това ги навивате.
И в двата случая трябва да нарежете корите на тънки ивици. И използвайте игла и конец, за да фиксирате "масурите".
Залейте ги със студена вода. Трябва да ги киснете поне 3 дни, като сменяте водата 5-6 пъти на ден.
След това готовите "къдрички" трябва да бъдат изварени 3-4 пъти за по 15 минути. След всеки път коричките се заливат със студена вода.
След сваряването трябва да получите около 200 грама "къдрици".
Напълнете необходимото количество вода, добавете захарта и сварете. Можете да приготвите 2-3 дози в този сироп за по 15-20 минути на слаб огън.
Нарежете джинджифила на парчета и го добавете към сиропа в последните 15 минути. Къдриците трябва да са бистри, а сиропът - гъст (но не прекалено).
Налейте лимонов сок, разбъркайте, отстранете от огъня.
Когато конфитюрът се охлади, разрежете конците и ги отстранете.
Изсипете сладкото в буркани и съхранявайте на хладно място.
Приятен апетит!