Сигурно съществуват стотици рецепти за приготвяне на кисело зеле . Безспорно няма по-вкусно от домашното, но пък често не ни остава време да си го приготвим или не се наемаме, понеже си мислим, че е някаква особена философия. Днес ще помогнем на онези от вас, които обичат да си похапват това хрупкаво удоволствие през зимните месеци, но не могат или не искат да отделят повечко време за приготвянето му.
За да сме честни, рецептата е по-скоро за мариновано зеле , т.к.
ЕКСПРЕСНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Продукти
1 кг бяло зеле
2-3 моркова
3-4 скилидки чесън
10 с.л.оцет (10%)
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша захар
1 с.л.едра сол
500 мл вода
Приготвяне
Почистете зелето от горните листа, нарежете на ситно и изхвърлете дръжката и кочана (там се натрупват най-голямо количество нитрати). Настържете морковите, а чесъна изстискайте през пресата.
Смесете в голяма купа всички съставки.
Изсипете водата в тенджера и я оставете да заври. След това добавете захарта и солта, олиото и оцета. Разбъркайте и кипнете сместа. С получената гореща марината залейте зелето. Най-отгоре покрийте с обърната чиния с по-голям диаметър, върху която поставете еднолитров буркан, пълен с вода (като баласт). Оставете зелето да поседи в маринатата поне 3 часа на стайна температура, а ако времето позволява - най-добре един ден. След това поднесете готовото зеле като салата или гарнитура. Може да го сложите и в буркани, и да го съхранявате в хладилника.
По този начин могат да се приготвят най-различни сортове зеле - така ще си имате винаги кисело зелце у дома!
Ако тази рецепта ви е харесала, споделете я с приятелите си!