Дори и да не сте фен на картофите, този шведски специалност е толкова добър, че ще го обикнете още с първото залче.
"Hasselbak" картофите възникнали в едноименния град в Швеция, а неговият фантастичен вкус скоро спечели целия свят. Краткото описание за този шведски специалитет би бил - картоф, който отвън е хрупкав като пържени картофи, а в устата се топи като масло.
● 5 картофи
● 3 супени лъжици масло
● 200гр бекон или друг колбас по избор
● сол
● пипер
● босилек
Картофите първо добре измийте, обелете ги и ги нарежете до две трети, съответно, така че долната част да остане цяла. Маслото и колбасът нарежете на парчета и между всяка филия поставяйте по малко месо и масло. В крайна сметка върху картофите излейте останалата част от разтопеното масло и наръсете със сол и подправки. Сложете картофите в тава и печете в добре загрята фурна на 220 градуса около 45 минути.
Добър апетит!