1 Май 2014
16415
Снимков материал: pixabay.com
Забавянето е, че Великден мина, а инструкциите са как да направим твърдо сварени яйца , които да не бъдат като глина. От друга страна, това че Великден мина, не означава, че през годината няма да си варим яйца.
След като купите яйцата, ги оставете в хладилника една седмица преди да ги сварите (това помага на белтъка да не се залепва за черупката на яйцето и беленето ще бъде много по-лесно ).
Една седмица е напълно достатъчна, не прекалявайте.
Извадете от хладилника колкото яйца са ви необходими и ги оставете да постигнат стайна температура ( 30 минути е достатъчно). Напълнете дълбока тенджера с около десетина сантиметра студена вода, и я поставете на печката.
Внимателно сложете яйцата в тенджерата (само след като сте я сложили на печката , за да не се спукат , докато я носите насам-натам), като ги слагате до самото дъно, а не просто да ги пуснете във водата.
Яйцата трябва да бъдат поне 5 см под вода. Ако трябва, долейте.
Пуснете печката на най-висока степен и изчакате да започне да ври. Когато видите първите големи мехурчета, спрете печката, махнете тенджерата от котлона, сложете капак и ги оставете така за 15 минути. В този момент яйцата не са сварени, но варенето ще се случи в тези 15 минути. Причината да се направи това е за да се получи възможно най -добър вкус на жълтъка. Т.е., когато температурата надхвърли 70 градуса желязото в него започва да се смесва със сярата в белтъка , което в крайна сметка създава зелената обвивка около белтъка, която е виновна за лошия мирис.
Извадете от хладилника колкото яйца са ви необходими и ги оставете да постигнат стайна температура ( 30 минути е достатъчно). Напълнете дълбока тенджера с около десетина сантиметра студена вода, и я поставете на печката.
Внимателно сложете яйцата в тенджерата (само след като сте я сложили на печката , за да не се спукат , докато я носите насам-натам), като ги слагате до самото дъно, а не просто да ги пуснете във водата.
Яйцата трябва да бъдат поне 5 см под вода. Ако трябва, долейте.
Пуснете печката на най-висока степен и изчакате да започне да ври. Когато видите първите големи мехурчета, спрете печката, махнете тенджерата от котлона, сложете капак и ги оставете така за 15 минути. В този момент яйцата не са сварени, но варенето ще се случи в тези 15 минути. Причината да се направи това е за да се получи възможно най -добър вкус на жълтъка. Т.е., когато температурата надхвърли 70 градуса желязото в него започва да се смесва със сярата в белтъка , което в крайна сметка създава зелената обвивка около белтъка, която е виновна за лошия мирис.
Докато чакате тези 15 минути, напълнете дълбок съд с вода и добавете няколко кубчета лед. Когато свърши времето, прехвърлете внимателно едно по едно яйцата в студената вода и ги оставете около 10 минути.
Това е.
Редактор: Ива Христова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари