На този ден Православната църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Осветени предварително в църква, се раздават от първите плодове за сезона - грозде, дини, също тъй и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости”. Колят се курбани и се правят сборове, обичайно, където св.Богородица е защитник на местната църква.
В християнската вяра празникът се свързва със смъртта на Божията майка на 64-год.
Тялото й е положено в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, защото светицата възкръсва.
Богородица умира на преклонни години с лека смърт, която е така нареченото "Успение", с което Господ дарява най-верните си служители. Преданието гласи, че през време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички апостоли, които са останали живи, а само апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато пожелал да се преклони пред тялото ѝ се разбрало, че в пещерата, където Божията майка е погребана, е намерена единствено погребалната ѝ плащеница.
В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като Рождество Христово -25 декември, отчасти Богоявление. Три са строго свързани с Богородица - Рождество Богородично-8 септември, Въведение Богородично и Успение Богородично-15 август .
Всички, които носят имената Мария, Марияна и техните производни празнуват имен ден.
Заедно с курбана и ритуалните погачи, на трапезата задължително се слагат пилешка каша, мед, жито, царевица, плодове - диня и грозде.
Смята се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.
Света Богородица се счита за покровителка на пчеларите, поради това те носят в църквата медени пити, които да бъдат осветени. След това се раздават с пожелание за здраве и плодородие по пчелите.
В някои селища празнуват този ден за здраве и на говедата. По същия начин, както на Власовден, стопанката поставя на рогата им обреден кравай и ритуално се захранват. Съгласно със стари поверия на този ден се избягва докосване на червени на цвят предмети, „за да не пропика кръв добитъкът и да не стават ялови младите булки“.