Установиха защо прекаляваме с чипса и шоколада

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Установиха защо прекаляваме с чипса и шоколада
5103
Източник: БГНЕС
Снимков материал: pixabay.com
Установиха защо прекаляваме с чипса и шоколада

Германски учени установиха отчасти защо някои храни като шоколада и чипса, не могат да се приемат в малки количества. Макар някои да наричат това просто лакомия, другото име на това състояние е "хедонична хиперфагия", заяви германският учен д-р Тобиас Хох.

"Това е научният термин за прекомерно ядене за удоволствие, а не поради глад", допълни той. "Това е преяждане за развлечение, което може да се случи почти на всеки в определен момент от живота му, а хроничната форма е ключов фактор за епидемията от наднормено тегло и затлъстяване", обясни д-р Хох.

Изследователят и неговият екип от университета Ерланген в Нюрнберг сканирали мозъците на мишки, докато ядели или чипс, или смесица от мазнини и въглехидрати на прах, или пелети. Мишките се нахвърляли най-много на чипса, въпреки че смесицата от мазнини и въглехидрати съдържала същия брой калории . Стандартните пелети били най-непопулярната храна. "Ефектът от картофения чипс върху мозъчната дейност и храненето може да бъде обяснен частично от съдържанието му на мазнини и въглехидрати. Но трябва да има и нещо друго в чипса, което го прави толкова желан", заяви д-р Хох. Смята се, че високите нива на мазнини и въглехидрати изпращат сигнали на удоволствие към мозъка, което кара хората да прекаляват с калорични храни.

Снимки от магнитен резонанс показали, че центровете на наградата и пристрастяването в мозъка на мишките били най-активни, когато ядели чипс. Количеството приемана храна, сънят, активността и движението също били стимулирани по различен начин от чипса в сравнение с другите храни. "Трябва да има нещо специално в чипса, което да предизвиква интереса на мишките", казва д-р Хох. Според една от теориите в закуските и сладкишите вероятно има съставки, които стимулират центровете на наградата в мозъка. А отделните хора имат различна чувствителност към тези сигнали, което обяснява защо някои са по-склонни да прекаляват с храната от други, смятат учените. Следващият им проект е да установят именно какво стимулира центровете на наградата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft