20 г прясна мая
200 мл прясно мляко
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. свинска мас
500-600 г брашно
сусам, орехи, обелени слънчогледови семки
чубрица, сминдух, червен пипер (шарена сол)
В купа се смесват 150 мл хладка вода и млякото. Добавят се маята, солта и захарта. Маята се размива добре и се добавя малко брашно. След това се прибавя размекнатата свинска мас. Продължава се с брашното, докато стане трудно за бъркане. Прехвърля се в широка тава и се омесва тестото. Оставя се да втаса на топло 30-40 минути. След това се меси отново и се разделя на 2 топки. Разточват се с точилка, като се раздърпва и с ръце, за да се получи правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Кората се намава с масло (може и с олио) и се поръсва с шарена сол, чубрица, сминдух, сусам, орехи и белени слънчогледови семки. Нарязва се на ленти с ширина около 3-4 см. Първата се навива на охлюв и се слага в средата на намазнена тава. Следващата лента се навива около първата и така до края. Лентите не трябва да са много плътно една до друга. Отгоре питката се намазва с още малко масло, ако има сухи места, и се поръсва със семки и сусам. Втасва около 30 минути и се пече на 180-200 С.