1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко, в която са разтворени 1/2 к.л. сода за хляб и няколко капки оцет
1 ч.ч. вода
1/2 кубче прясна мая
лъжица сол
щипка захар
2-3 с.л.олио
брашно - колкото поеме за еластично тесто
Продукти за плънката:
2-3 разбити яйца
сирене около 300 г.
разтопено краве масло около 80-100 г.
От посочените продукти замесваме меко тесто, като прибавяме постепенно брашното, докато тестото спре да лепне. Готовото тесто разделяме на няколко топки, които с намазнени ръце разтегляме на кори. Всяка кора намазваме с разтопено масло, разбитите яйца и поръсваме със сирене. Навиваме ги на рула, които усукваме и навиваме на охлювчета. Готовите охлюви подреждаме с намазани с масло ръце в тавичка, предварително поръсена с мазнина. Готовата усуканица оставяме да втаса, намазваме с останалите яйца, поръсваме с масло и печем във фурната до готовност. Изваждаме, напръскваме с вода и покриваме с кърпа за около пет минути, колкото да омекне.
По желание преди да пъхнем във фурната, може да наръсим усуканицата с настърган кашкавал.