Утре, на 7 януари, Православната ни църква почита паметта на св.Йоан Кръстител - пророка, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Сред народа денят е по-известен като Ивановден и е един от най-обичаните и големи зимни празници, свързан с голяма символика, традиции и обичаи, някои от които водещи началото си още от езически времена.
Традиции и обичаи на Ивановден
Мнозина свързват Богоявление или Йордановден с традиционното хвърляне за кръста и леденото мъжко хоро.
Снимка: novinite.bg
Оказва се, че за немалко части от България дори е по-характерно къпането в ледена вода да се извършва на 7 януари. Ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото название на празника – Женски водици.
На Ивановден по традиция се играят буйни хора, често край реките, езерата или други водоеми. Хората се събират на открито, за да отпразнуват празника с музика, танци и песни. Смята се, че това е начин да се прогонят злите духове и да се съхрани плодородието през годината.
Какво е добре да се прави на Ивановден?
Ивановден е време за обновление, нови надежди и благословия за предстоящата година. Чрез своите обичаи този празник успява да свърже правословното християнство с народните традиции, оставяйки траен отпечатък в културната идентичност на българите.
Според други запазени традиции от стари времена, в деня на свети Йоан Кръстител се извършват ритуалите по побратимяването. Разбира се, в различните райони на страната обредът се извършва по типични за мястото начини. Най-общо казано желаещите да станат побратими, си ходят на гости, започвайки в ред от най-възрастния. При посещението на всяка къща на Ивановден се иска благословията на майката на момчето. Майките от своя страна даряват побратимите с китки, вързани с червен конец и паричка.
Снимка: БНР
Какво трябва да сложите на трапезата?
Със сигурност хиляди домове в страната ще отворят вратите си за чакани гости и приятели. Припомняме ви, че на имен ден не се кани, а гостите сами идват. Има поверие, че е лоша поличба, ако на Ивановден именикът не бъде посетен от гости. Така че трябва да се подготвите подобаващо с празничната трапеза, за да можете да посрещнете близките си. А тя, разбира се, си има своите тънкости.
Основните ястия, които се правят на Ивановден са свинско месо с кисело зеле (за предпочиране ребра) и варено жито. Тъй като постите отдавна са свършили, можете да се развихрите с всякакви сухи мезета, както и кървавица. В някои региони се приготвя специален обреден хляб, който се разчупва и благославя за здраве и берекет.
Снимка: 24 часа
Десертите за празника се правят основно с ябълки или сушени ябълки. Това може да са кексове, пити, ябълкови кремове - всичко, за което се сетите. Можете да заложите и на ошав.
Обичаят на „мъжката кума“
Друго популярно поверие гласи, че на Ивановден се избира „мъжка кума“ – човек, който ще води хората на хорото и ще е символ на силата и мъжкото достойнство. В някои райони на България този обичай се е съхранил като част от празничната програма, свързана с Ивановден.
На 7 януари стотици холяди българи имат повод да вдигнат тежки наздравици! На Ивановден празнуват всички, носещи имената Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.