На 20 декември Православната ни църква чества Игнажден. Според Светото писание именно на този ден започват родилните мъки на Богородица и той дава началото на Коледните празници.
И ако всички знаем поверието за Полазника - че който пръв влезе в дома ни на този ден, такъв ще ни бъде късметът през цялата предстояща година, то малцина са наясно с останалите традициите на този важен за християните ден.
В Източна България на този ден е първата коледна вечеря, а трапезата традиционно е изцяло постна.
Ето три ястия, които задължително да сложите на трапезата за здраве и берекет:
Царевична питка
Продукти:
- 45 г прясна мая
- 1 ч.л.
Приготвяне:
Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта. Двата вида брашно се сипват в голяма купа заедно със солта, разтворената мая. Замесва се тесто.
След като втаса, прехвърлете на кухненски плот, леко поръсен с брашно. Меси се 2-3 минути. Тестото се разделя наполовина и се оформя на две кръгли питки. Поръсват се с брашно и се прехвърлят в тава, намазана с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да бухнат за 30 минути.
Фурната се загрява предварително до 200С. Оставят се да се пекат 30 минути, докато станат златистокафяви и започнат да кънтят на кухо, когато се почукат отдолу.
Бобена салата
Необходими продукти:
- 4 шепи шарен боб
- 3-4 бр. кисели краставички
- 1 стрък праз
- 2 глави лук
- 1 бр. люта чушка
- 2 печени червени чушки
За заливката:
- 2 скилидки чесън
- 3-4 с.л. оцет
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. сух магданоз
- 1 ч.л. сол
- 7-8 с.л. олио
- 3-4 с.л. лютеница
Начин на приготвяне:
Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се заедно с киселите краставички на колелца, нарязаните обелени печени чушки и праза. Подправките се смесват и оставят да престоят за 10-ина минути. С дресинга се залива готовата салата.
Игнажденски кравайчета
Необходими продукти:
- 2 бр. яйца
- 3 с.л. захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 с.л. кисело мляко
- 250 г брашно
- сол
- 1 бр. жълтък за намазване
- едра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват до получаване на меко тесто. Оформят се пръчици с дебелина сантиметър и половина и дължина около 200 мм. Навиват се под формата на кравай. Намасляват се и се махат с жълтъка. Пекат се на 180С до готовност.
А ето и още малко за традициите на Игнажден:
За народа Новата година започва на 20 декември, Игнажден. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо.
Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Денят започва да нараства, Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка. Вярва се, че огньовете, които се палят на земята, са вид слънчева магия. Те символизират слънчевия диск и помагат на слънцето да свети по-силно.
Трапеза на Игнажден
Всички ястия трябва да са постни. Обикновено се слагат пита с мая (без украса), ошав, варена царевица, жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, орехи, мед.
Месят се колачета за здраве и берекет. Украсата е плетеница или кръг с лък. Кръгът е символ на небето, от което идват дъжд, роса, сняг, носещи плодородие. Плетеницата е знак за мъж и жена, живеещи в сговор и любов.Първата щипка от тестото се суши за цяр. Старите българи са вярвали, че помага при болки в стомаха и бодежи в сърдечната област. С втората се прави кръст над вратата.