Никулден е голям православен християнски празник, на който се чества св Николай Чудотворец .
Според народохристиянския мит за подялбата на света, на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата. Свети Николай е повелитерят на целия подводен свят - на рибите, на водните демони, на морските бури.
Свети Николай ходи по моретата, разлюлява и спира бурята в морето, спасява бедстващи кораби. Светецът е защитник на моряците и рибарите.
Легендата гласи, че веднъж, когато Свети Николай излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката.
На Никулден в жертва се принася риба, най-често шаран. Шаранът се смята за слуга на светеца. За традиционното ястие на този ден се счита рибникът - шаран, обвит в тесто.
Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Според народните вярвания, ако някоя люспа все пак падне, тя бива да се настъпва, тъй като който я настъпи, ще се разболее и ще умре.
Рибникът се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден , за да имате благоденствие през цялата следваща година.
Свети Николай е защитник не само на тези, които са кръстени на името му. Той е личен и семеен пазител и на този ден се организира родов празник. Канят се роднини, кумове и съседи.
Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст, възрастните жени пришивали на шапките на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.
На Никулден на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.