Утре е свят празник! Ето какво НЕ се прави, за да не се разлютят болестите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Утре е свят празник! Ето какво НЕ се прави, за да не се разлютят болестите:
14391
Снимков материал: pixabay.com
Утре е свят празник! Ето какво НЕ се прави, за да не се разлютят болестите:

Утре, 17 януари е Антоновден, посветен на Св. преподобни Антоний Велики – първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм, чиито живот преминава в молитва и пост

Според народните вярвания е празник, който отбелязваме, за да се предпазим от болестите и най-вече от шарката и чумата, която дедите ни наричали лелята.

Така Антоновден е бил известен и като Лелин ден или още Чумин ден и налагал забрани за извършване на определена домакинска дейност и за приготвяне на определени ястия.

Какво да не правим на Антоновден според народните вярвания?

Празникът налага строги забрани – домакините не трябва да плетат и предат, както и трябва да избягват домакинска работа, която не е свързана с подготовка за празника, за да не се разлюти шарката и да покоси децата. По-интересна обаче е забраната за варене на боб и леща, като се предполага, че тази забрана е свързана с вид шарка, наричана на народен език лещенка, тъй като наподобява именно зърната на лещата. За да не гостува в дома шарката и да не покоси семейството чумата, домакините забравяли за варивата на този празник и не ги приготвяли и поднасяли на трапезата.

Традиции

Антоновден помага да защитят семейството и дома си от болести, най-вече от чумата, която народът наричал „лелята“, както и от шарката. За да ги умилостивят, те спазвали редица традиции и обичаи, по известните сред които са: Жените изпичали содени питки, като една от тях оставяли на тавана за чумата, за да остане и тя там и да не влезне в дома им, а други от содените питки дупчели отгоре с вилицата, за да не се "надупчат" децата от шарка. Питките се намазвали богато с мед и се подавали за здраве без тази, която домакинята предвиждала за чумата. Жените не приготвяли варива и свинско месо в никакъв случай в деня на празника, за да не разлютят болестите и да не пострада семейството им. Сред традиционните ястия, които приготвяли, освен содените питки били тутманикът и пълнената кокошка. Тези ястия се считат за традиционни обредни ястия за Антоновден.

В някои краища на страната дедите ни считали празника за „лош“. В народните представи свети Антон и свети Атанас са братя близнаци, които според легендата са ковачи. Народът вярвал, че болестите се раждат на Антоновден и тръгват по хората на следващия ден – Атанасовден, така че правели всичко възможно да ги омилостивят, изпълнявайки обреди на Антоновден, за които вярвали, че помагат да омилостивят лошите болести и да държат лелята далеч от дома си. В някои краища на България и Антоновден, и Атанасовден – на 18 януари – и днес се считат за едни от най-големите празници, поради което ги почитат подобаващо – с общоселски курбани – за здраве и благоденствие, за предпазване от болести и за съхраняване на обредите, традициите и обичаите за идните поколения.  
 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft