Утре е свят празник. В православния календар Неделя месопустна се отбелязва осем седмици преди Великден, винаги в неделя. Денят се нарича и Месни Заговезни, заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде.
Седмицата след Неделя месопустна се нарича Сирница, защото до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, могат да се ядат млечни продукти и яйца.
Какво означава “заговезни”?
Думата “заговезни” означава “заговявам, започвам да постя” и се свързва с великденските традиции.
Месни Заговезни в църквата
На този ден при богослужението при четенето на Евангелието и проповедта, Православната църква припомня картината на Страшния съд (Мат.25:31-46), трагичните последици от греховността, възмездието за греховете в отвъдния свят и призовава всички към служение на ближния, добродетелност и благотворителност. В този ден не се отказва милостиня и помощ на хора в нужда.
По традиция, малко преди вечерята на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.
На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.
Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.