Млечните продукти повишават способността за запаметяване . Консумацията им оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка.
Резултатите от проучването показват още, че съдържащите се в млечните продукти витамин D, протеини, магнезии и калции повишават спосообността за запаметяване и спомагат за понижаването на килограмите при хора с наднормено тегло . Специалистите твърдят, че освен млечните продукти, полезни за паметта са медът, ябълките, нара, черният дроб, рибата, джинджифилът и суровите ядки, най-вече орехите.
Медът помага да се усвоява и запаметява информация и в същото време намалява тревожността и безпокойството. Изключително полезно е и желязото, съдържащо се в ябълките, нара, черения хляб и черния дроб. Сиренето, морските дарове и рибата подобряват паметта и обмяната на веществата . А джинджифилът стимулира кръвообращението , дори и в най-малките кръвоносни съдове на човешкия мозък.
Всичко това се отнася и за орехите. Те са чудесна храна за мозъка . Практически, дори самият плод наподобява анатомично човешки мозък. Тънката зелена кора, която покрива орехите, наподобява човешки скалп; твърдата черупка – череп, а хартиевидния вътрешен пласт, разделящ двете половинки на ореховата ядка, наподобява мембраната. Формата на ядката, сама по себе си наподобява двете мозъчни полукълба. Специалистите препоръчват консумирането на орехи от деца и студенти , които се готвят за изпити. Тази храна ще им помогне да асимилират и обработят по-добре информацията.