Учени посочиха продукта, който всички ползваме, знаем че е вреден, а не си даваме сметка, че заради него умират милиони

вход през zajenata.bg
За Жената
Учени посочиха продукта, който всички ползваме, знаем че е вреден, а не си даваме сметка, че заради него умират милиони
11244
Снимков материал: pixabay.com
Учени посочиха продукта, който всички ползваме, знаем че е вреден, а не си даваме сметка, че заради него умират милиони

В днешно време в магазините има всичко. Буквално на една ръка разстояние се намират любимите ни храни и продукти.

Но дали това разнообразие всъщност е полезно за нас.

Добре знае, че не всичко, което се продава е качествено или безопасно. В стремежа си да достигнат до печалба и производители, и търговци понякога забравят за качеството.

Освен това има и продукти, чийто ефект върху организма учените откриват едва сега. 

Така например отдавна се говори, че захарта е вредна. Учените са установили, че тя е най-опасният продукт за нашето тяло. Нека видим обаче защо това е така и защо трябва да бъде ограничена консумацията ѝ.

Какво е захарта?

Захарите са въглехидрати с ниско молекулно тегло, органични вещества, които имат подобна структура. Познаваме много видове захари – глюкоза, фруктоза, галактоза и др. В малки дози в повечето храни присъстват различни захари. Има и нискомолекулни захари – въглехидрати. Те включват нишесте, диетични фибри.

Добавената захар, например, лъжица захар в чая, бързо навлиза в кръвния поток, докато захарта от плодове и зеленчуците се различава по това, че към нея се добавят витамини, микроелементи и фибри - и навлиза в тялото постепенно.

Защо захарта е опасна?

Не забравяйте, че захарта е продукт, създаден от човека, а не от природата. „Това е продукт, създаден от човека. Това е прах, химическата формула е фруктоза плюс глюкоза. Никоя друга храна на земята не е причинила толкова смъртни случаи и е довела до толкова много патологии, колкото захарта.

Става дума не само за диабет, но и атеросклероза, инсулт, инфаркт. Има такова нещо като гликиране - разтварянето на протеини със захар, глюкоза“, казва Алексей Ковалков, доктор на медицинските науки.

Трябва да се отбележи, че ако консумираме захар в излишък, тялото ни просто не е в състояние да усвои такова количество въглехидрати. Това води до затлъстяване, диабет, инсулт, инфаркт.

75% от храните в супермаркетите съдържат добавена захар

При честа употреба на захар възникват процеси, които намаляват нивото на хиалуроновата киселина, която е отговорна за поддържането на нивото на влажност на кожата. Което нанася голяма вреда.

Кожата става суха, дехидратирана и изглежда безжизнена. Могат да се появят и тъмни кръгове под очите, подпухналост и разширени пори.

Лекарите казват, че ако се откажете от захарта за две седмици, кожата ви ще започне да блести.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft