Наскоро публикувано проучване показа, че възпалението на червата, причинено от определени храни, може да бъде основен рисков фактор за развитие на колоректален рак.
Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвард. Той и колегите му подозират, че хранене, което включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак.
"Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак", каза Джованучи.
Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участници в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.
Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много "онкогенни" продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно - рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета. Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно ("екстра") и сладки напитки . В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към "опасните" продукти.
По - здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар . Използването на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно като се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените