Учените са установили неочакван ефект на бобовите култури върху продължителността на живота. Изследванията показват, че яденето на грах, леща и боб може да намали риска от ранна смърт.
Учените анализираха данни за здравето на възрастните хора от шест държави, както и ефекта върху организма на определени групи храни - зеленчуци, бобови растения, плодове и ядки, зърнени храни, млечни продукти, месо, риба. Освен това те разглеждат съотношението на мононенаситените към наситените мазнини като маркер за предстояща смърт. Установено е, че на всеки 20 грама бобови храни, консумирани ежедневно, рискът от смърт е намален с 8%. Авторите на научния труд отбелязват, че всичко се основава на резултатите от класическо проучване, проведено в седем държави през 60-те години.
Това е първото голямо проучване, което изследва не само диетата и начина на живот, но и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания в различни култури, казаха учените. Според тях традиционните групи храни са различни във всяка страна, с изключение на една - бобовите. Обикновено бобовите растения са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фолиева киселина, калий, желязо и магнезий. „Те също са богат източник на здравословни мазнини, протеини, разтворими и неразтворими фибри“, обясниха лекарите.