Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но в каква степен точно полезни?
Учени от университета “Уилям Патерсън” в Ню Джърси, САЩ, създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо количество на хранителни вещества, съобщава в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС. Те изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 вида хранителни вещества, които се смятат за извънредно важни за здравето.
Храните били подредени според съдържанието им на калий, калций, фибри,протеини, желязо, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), фолиева киселина, цинк, витамин A, витамин B6, витамин B12,витамин C, витамин D, витамин E и витамин K.
На първо място със 100 точки е сложен зеленчукът кресон .
Листата на кресона са богати на витамини от групата В, витамин С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.
На второ и трето място в класацията с най-полезните плодове и зеленчуци следват китайско зеле с 91,99 и цвекло с 89,27.
Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са също спанак, маруля, магданоз, червена чушка, броколи, тиква, брюкселско зеле, домати, лимон и грейпфрут.
Много от плодовете и зеленчуците като портокали например, за които се смяташе, че са здравословни, съдържат само едно главно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.
Смята се, че кресонът има и медицински свойства, тъй като съдържа много високи нива на витамин K, важен за здравината на костите, и витамин A, полезен за здравето на очите.