Запушените с холестерол кръвоносни съдове увеличават риска от инфаркт и инсулт. Един от продуктите, които ефективно поддържат здравето на черния дроб и предотвратяват отлагането на така наречения „лош“ холестерол върху съдовите стени, са кокошите яйца .
„Яйцето съдържа пълен набор от аминокиселини, които са най-силните антиоксиданти“, пише Health-food.rf позовавайки се на лекари, отбелязвайки, че лецитинът е един от най-ценните за кръвоносните съдове и черния дроб.
Освен това, като повишават нивото на „добрия“ холестерол, яйцата могат да предотвратят развитието на атеросклероза. Въпреки това, лекарите отбелязват, че при общо повишено ниво на холестерола в кръвта трябва да сте по-внимателни с продукта, като ограничите консумацията на яйчни жълтъци до 2-3 седмично.
Ще бъде полезно да приготвите бъркани яйца (с минимално количество масло, без хрупкава коричка) с билки и домати. Последните, напомнят лекарите, съдържат ликопен, който е мощен антиоксидант, намаляващ и риска от рак и сърдечни заболявания.
Експертите отбелязват, че кокошите яйца трябва да се изплакнат добре преди готвене. Продуктът трябва да се съхранява с острия край надолу. Това ще помогне на жълтъка да остане центриран и да не докосва въздушния слой, който запълва тъпия край.
„Срокът на годност на едно яйце започва от датата, на която е снесено, а не от датата на сортиране, посочена върху черупката“, подчертават експертите.
"Стандартът за аминокиселинен състав е яйчен белтък. Това е идеална закуска", отбеляза по-рано докторът на медицинските науки, професор, диетолог Алексей Ковалков, като изясни, че яденето на каша, по-специално овесена каша, сутрин не е най-добрият вариант за тези които искат да отслабнат.