Разтворимото кафе е най-честият избор на любителите на кафето в Европа, но експерти предупреждават, че прекомерната консумация на такова кафе може да увеличи риска от някои видове рак .
Причината за това е, че инстантното кафе съдържа два пъти повече акриламид от смляното кафе - химическо съединение, което се образува, когато храната, включително кафето, се готви при високи температури.
Снимка: pixabay
Акриламидът е обявен за "вероятен канцероген" от Международната агенция за изследване на рака (IARC) , което означава, че има доказателства, че това съединение може да причини рак при хората. Лабораторни изследвания показват, че диетичният акриламид може да причини рак на белите дробове и репродуктивните органи при животни и учените са съгласни, че има потенциал да причини рак при хората, според Агенцията за хранителни стандарти (FSA).
Полско проучване от 2013 г.
Снимка: pixabay
Въпреки че разтворимото кафе съдържа акриламид, то има и повече антиоксиданти от смляното кафе, което може да предпази клетките от увреждане.
Д-р Pál Maurović-Horvat, директор по медицинска диагностика в университета Semmelweis в Будапеща, казва, че разтворимото кафе съдържа меланоидин, антиоксидант, който увеличава разнообразието от бактерии в червата, което може да помогне за предпазване от болести.
Филтърното кафе, което се приготвя чрез преминаване на смляно кафе и гореща вода през хартиен или метален филтър, се счита за една от най-здравословните форми на кафе.
Норвежки изследователи са изследвали навиците за пиене на кафе на 500 000 души в продължение на две десетилетия и са открили, че четири чаши филтърно кафе на ден могат да намалят риска от артериални заболявания, основна причина за инфаркт.
Кафетата на основата на еспресо, като капучино, лате и flat white, са свързани с ползи за мозъка, включително намален риск от болестта на Алцхаймер.
Снимка: pixabay
Италианско проучване от 2023 г. установи, че екстрактите от еспресо намаляват натрупването на токсичен тау протеин, един от ключовите фактори за развитието на деменция, когато се смесват с мозъчни проби в петриеви панички.
Установено е също, че кофеинът намалява натрупването на амилоид и възпалението и клетъчната смърт в мозъка, което може да намали риска от деменция. Въпреки това, според Асоциацията на Алцхаймер, тези твърдения досега са били потвърдени само при мишки, но не и при хора, така че връзката все още не е напълно доказана.