Учените с ново откритие: Ето кой вид кафе се свързва с рака и кой е най-здравословният

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Учените с ново откритие: Ето кой вид кафе се свързва с рака и кой е най-здравословният
617
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Учените с ново откритие: Ето кой вид кафе се свързва с рака и кой е най-здравословният

Разтворимото кафе е най-честият избор на любителите на кафето в Европа, но експерти предупреждават, че прекомерната консумация на такова кафе може да увеличи риска от някои видове рак .

Причината за това е, че инстантното кафе съдържа два пъти повече акриламид от смляното кафе - химическо съединение, което се образува, когато храната, включително кафето, се готви при високи температури.

разтворимо кафе

Снимка: pixabay

Акриламидът е обявен за "вероятен канцероген" от Международната агенция за изследване на рака (IARC) , което означава, че има доказателства, че това съединение може да причини рак при хората. Лабораторни изследвания показват, че диетичният акриламид може да причини рак на белите дробове и репродуктивните органи при животни и учените са съгласни, че има потенциал да причини рак при хората, според Агенцията за хранителни стандарти (FSA).

Полско проучване от 2013 г.

, което анализира 42 проби от кафе, включително десет проби от разтворимо кафе, установи, че разтворимото кафе съдържа два пъти повече акриламид от прясно смляното кафе. Въпреки това, според изследователи от канадския университет Макгил, са необходими около десет чаши разтворимо кафе на ден, за да може приемът на акриламид да стане проблем.

аромат кафе

Снимка: pixabay

Въпреки че разтворимото кафе съдържа акриламид, то има и повече антиоксиданти от смляното кафе, което може да предпази клетките от увреждане.

Д-р Pál Maurović-Horvat, директор по медицинска диагностика в университета Semmelweis в Будапеща, казва, че разтворимото кафе съдържа меланоидин, антиоксидант, който увеличава разнообразието от бактерии в червата, което може да помогне за предпазване от болести.

Филтърното кафе, което се приготвя чрез преминаване на смляно кафе и гореща вода през хартиен или метален филтър, се счита за една от най-здравословните форми на кафе.

Норвежки изследователи са изследвали навиците за пиене на кафе на 500 000 души в продължение на две десетилетия и са открили, че четири чаши филтърно кафе на ден могат да намалят риска от артериални заболявания, основна причина за инфаркт.

Кафетата на основата на еспресо, като капучино, лате и flat white, са свързани с ползи за мозъка, включително намален риск от болестта на Алцхаймер.

кафемашина

Снимка: pixabay

Италианско проучване от 2023 г. установи, че екстрактите от еспресо намаляват натрупването на токсичен тау протеин, един от ключовите фактори за развитието на деменция, когато се смесват с мозъчни проби в петриеви панички.

Установено е също, че кофеинът намалява натрупването на амилоид и възпалението и клетъчната смърт в мозъка, което може да намали риска от деменция. Въпреки това, според Асоциацията на Алцхаймер, тези твърдения досега са били потвърдени само при мишки, но не и при хора, така че връзката все още не е напълно доказана.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft