нахут - 2 ч.ч.
лук - 2 глави
чесън - 3 големи скилидки
олио - 200 мл
магданоз - 1 връзка
кимион - 2 1/4 ч.л. млян
кориандър - млян, на вкус
сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
черен пипер - 1/4 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
кисело мляко - 1 ч.ч.
тахан - 2 ч.л.
лимонов сок - 2 ч.л.
12 часа преди да започнете да готвите ястието, накиснете нахута. Нахутът и останалите подправки се смесват и изсипват в блендер.
Блендирайте, докато се получи хомогенна смес, след което я оставете да престои 30 мин. От сместта се оформят плоски обли кюфтенца с големината на орех.
Оформените кюфтенца престояват около 15 минути. Изпържете кюфтенцата до златисто и след като ги извадите, ги отцедете върху слафетка.
За да приготвите соса смесете кисело мляко, тахана, лимоновия сок, скилидка счукан чесън и 1/4 ч.л. млян кимион. Отново използвайте блендер, за да пасирате тези съставки. Сосът се оставя за час в камера, за да стегне.
Кюфтенцата се сервират със соса.