Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес – това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас, научи gzona.eu. Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина.
Заедно с тях се изстъргват жили и хрущяли и дори парчета кости, които също могат да пропаднат в салама.
Който яде салам от два лева, яде колаген, казват от Асоциацията на месопреработвателите.
Соевите гранули могат да заместят голям процент от истинското месо. Те са под формата на гел, който се разтваря във вода и се бърка от специална машина – кутер. Колагеновият протеин се извлича от животински кожи или кости. Той също е под формата на гел и може да замести 10-15% от месото.