Вече ви представихме някои от най-сполучливите рецепти на Катето Евро - боб в гърне, пълнени чушки и коледни меденки. Сега дойде ред на пухкавата обредна питка за Коледа , без която празникът просто не е празник! Ето как да си я приготвите:
Коледната питка на Катето Евро
Необходими продукти:
500 г брашно
4 яйца
половин кубче жива мая
половин кофичка кисело мляко
100 г прясно мляко
1 пакетче масло от 125 г
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Техника на приготвяне:
Правя тази пита за празници.
Докато втасва за 20 минути, пресявам брашното, разбивам яйцата и правя кладенче в брашното. Изсипвам в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и замесвам меко тесто.
Задължително го оставям да втаса към половин час. Като втаса, го разделям на три топки, разточвам едната на кора с дебелина около половин сантиметър, намазвам с разтопеното масло обилно, разточвам втората топка и слагам втората кора върху първата, отново намазвам обилно, същото правя и с третата топка.
Навивам на руло и го режа на пънчета около 5 см.
Слагам пънчетата в тава, отгоре ги намазвам с разбит жълтък и пека питата около 30 минути на 180 градуса.