Ах, тези питки... Пухкави, мекички и неземно вкусни. Печени по този начин се надуват още повече, а коричката им е тънка и хрупкава.
Преди да започнете, сложете маслото върху лед.
Пресейте брашното, добавете солта и бакпулвера, и разбъркайте добре.
Маслото нарежете на кубчета около 1 см.
С вилица намачкайте маслото в брашното, но така че да останат парченца масло тук-там. Това е много важна стъпка, тъй като парченцата при печенето и разтопяването си оставят в тестото дупчици и правят питките по-въздушни.
Добавете сметаната, разбъркайте внимателно, добавете киселото мляко и разбъркайте добре.
Омесете само леко тестото, колкото да се събере на компактна маса. Прехвърлете го върху поръсен с брашно плот и с ръце го стиснете няколко пъти, така че да оформи топка.
Загрейте фурната на 200 ° C и сложете в нея тигана за 10-тина минути да се загрее.
Разточете тестото на кора с дебелина 2,5 см и изрежете с чаша или кръгла формичка питки. Останалото тесто отново съберете на топка (без да месите). Отново разточете и изрежете питки. Процедирайте така, докато свърши тестото.
Извадете тигана от фурната и подредете вътре питките една до друга. Ще чуете приятно съскане в тигана :)
Сложете ги обратно във фурната на 200 ° С и печете в продължение на около 15 минути, до златисто-кафяво.
Разтопете 2 супени лъжици масло, намажете изпечените питки с него и ги върнете във фурната за още 1 - 2 минути. Извадете ги и ги поднесете с добавка по ваш вкус.