1 пакет кори за баница
100 гр. или повече маково семе
100 гр. или повече смлени орехи
3 ябълки, канела и захар
200 гр. захар
2 чаши (250 мл.) сметана
Заливка:
1 чаша (250 мл.) сметана
1 яйце
Първо пригответе всички продукти.
Смелете орехите, ябълките настържете, добавете канелата и захарта (не изстисквайте ябълките), маковото семе и заквасената сметана.
В намазана с масло тортена форма или тавичка 20х30 см. подредете 2 кори за баница, покрийте ги с лъжица и половина-две заквасена сметана, поръсете със захар, а след това със смлени орехи.
После отново подредете 2 кори, намажете със заквасена сметана, поръсете със захар и след това - с маково семе ...
Следват нови две кори, сметана, захар и настъргани ябълки.
Редете по този начин слоевете, докато целият пакет кори се изчерпа.
Накрая разбъркайте сметаната с яйцето, залейте със сместа сладкиша и печете в предварително загрята фурна на 200 ° С в продължение на 45 минути.
Забележка: в рецептата е използван готов мак от консерва.