Показвали сме ви какви ли не рецепти за сармички - с кайма, със свинско, пилешко месо, както и много варианти на постни сарми - с ориз, булгур, боб и пр.
Днес обаче ще приготвим заедно най-вкусните постни сарми - можете ли да предположите какво има в плънката? Оказва се, че тайната на уникалните безмесни сарми е в орехите - така че опитайте непременно нашите орехови сармички :
Постни орехови сармички
Продукти:
1 глава кисело зеле или 2 по-малки (около 2 кг общо тегло)
4-5 малки глави лук
1 чаша ориз
2 чаени лъжички червен пипер
10 г смлян червен пипер
2-3 г зърна черен пипер
200 г смлени орехи
Счукана сушена чушка
2-3 дафинови листа
1 супена лъжица брашно
Приготвяне:
1. Отделете листата зеле от главата и отстранете дебелата жилка в средата на листа. Ако зелето е твърде кисело или прекалено солено, изплакнете го в няколко води.
2.
3. Поставете листа кисело зеле в лявата си длан. В средата на листа се слага по една лъжица от плънката, прегъва се откъм дългата страна на листа, така че да стигне до средата. Направете същото и с другата страна, след което навийте листа, като започнете от долната страна към горната.
4. Сармите се приготвяк най-добре в глинен съд или в тенджера с дебело дъно. На дъното на тенджерата се слага олио, след което се нареждат зелеви листа, след което се редят сармите в кръг. Отгоре ги покрийте с цели зелеви листа, а между тях сложете дафинови листа и няколко зърна черен пипер.
Залейте с гореща вода и варете на ниска температура до омекване на зелето, като от време на време доливате още малко гореща вода, ако е необходимо.
5. Накрая направете запръжка и залейте сармите с нея. Оставете да покъкрят още малко или запечете във фурната.