Лангошът е известен унгарски специалитет, но е много популярен и на Балканите, където домакините го приготвят с удоволствие. По същество приличат на нашенските мекици , затова често ги наричат просто унгарски мекици .
Това тесто е известно и специфично с едно нещо и сме сигурни, че ще ви удиви.
Унгарски мекици
Продукти:
- 300 грама брашно;
- 100 мл прясно мляко;
- 100 мл вода;
- 25 грама прясна мая;
- 1 чаена лъжичка сол;
- Половин чаена лъжичка захар;
- олио.
Съставки за пълнежа:
- 3 скилидки чесън;
- 180 грама заквасена сметана;
- 200 грама кашкавал.
Приготвяне:
Сложете маята и захарта в топло мляко, разбъркайте добре, след което оставете да престои 10 минути, за да се активира маята.
В по-дълбок съд сложете брашното и солта, след което направете кладенче, в което ще добавите активираната мая и малко вода. Месете до получаване на средно меко тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса.
Сложете олио в тенджера, след което с мокри ръце късайте парчета от тестото по желание и го разстилайте. Пускаме тестото в сгорещено олио и пържим до златисто кафяво.
В отделна купа смесете заквасената сметана и наситнения чесън, за да сложите тази плънка върху всяка мекица и отгоре настържете кашкавал.
Да ви е сладко!!