Това е една страхотна рецепта за паста с пиле и спанак, която всеки един почитател на пастата трябва да задължително да пробва. Рецептата е лесна и не изисква много време.
Продукти:
350-500 гр. суха паста
4 пилешки гърди (400-450 гр.)
2 с.л. зехтин
Половин жълт или бял лук (ситно нарязан, около една чаша)
3 скилидки смлян чесън
1/2 бяло вино и бульон
250-500 гр. пресен спанак (накъсан на ситно)
Черен пипер
1/4 чаша сметана
1/4 чаша песто
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона и изчакайте за заври. След като водата заври добавете пастата и варете според указанията на пакета.
Докато пастата се вари пригответе пилето. Сложете сол и черен пипер на пилешките гърди. Сложете зехтина в голям тиган на средно висока температура и изчакайте да се загрее. Добавете пилешките гърди в тигана и леко ги запържете от двете страни. Не трябва да приготвяне пилешките гърди напълно, а само леко да ги запържите. Извадете пилето от тигана и го оставете настрани.
Добавете нарязаният лук в тигана и запържете за около 2-3 минути, като бъркате от време на време. Докато запържвате лука нарежете пилешките гърди на тънки ивици. Отделете добре изпържените пилешки парченца в една купа и останалите по-сурови в друга купа.
Когато лука ви започне да придобива кафеникав цвят, добавете чесъна и запържете за още около минута. Добавете бялото вино или бульона и оставете сместа да се вари, докато намалее наполовина.
След като сместа намали наполовина своето количество добавете спанака и по-суровите пилешки парченца. Като използвате дървена шпатула разбъркайте добре пилешките парченца със соса, за да могат да се напоят. Продължете да бъркате и запичате, докато спанака леко овехтее и пилешките парченца бъдат готови, около 2 минути.
Изключете котлона и добавете останалите готови пилешки парченца, заедно с черен пипер и песто. Разбъркайте добре, за да се смесят.
Прецедете добре готовата паста и я сложете в голяма купа за сервиране. Добавете сметаната към съдържанието в тигана и разбъркайте добре. След това добавете неговото съдържание към купата с пастата и разбъркайте отново. Сервира се веднага.