Маята се разтваря във водата. Добавят се зехтинът и солта. Сместа се разбърква до пълното разтваряне на маята.
Брашното се сипва в подходящ съд и се оформя кладенче. В него се слага сместа с маята. Разбърква се леко с лъжица и след това с ръце се замесва тесто.
Когато брашното абсорбира течността, се слага върху набрашнен плот и се меси, докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса за 30 минути на стайна температура, завито с фолио.
След това се разточва така, че да покрие дъното на намаслена тава с диаметър 30 см. Оформя се ръб от 1–2 см по стените на съда. Тестото се оставя да втасва още 1 час и 30 минути, завито с фолио.
Картофите се сваряват заедно с обелките. Когато са готови, се обелват и се нарязват на филийки.
В тиган се загрява половината от зехтина за гарнирането и се слагат картофите. Температурата трябва да е висока, за да не залепнат за тигана. Пържат се до получаването на златиста коричка. Овкусяват се с половината листа розмарин – нарязани наситно, сол и черен пипер.
Картофите се прехвърлят върху хартия за печене, за да изстинат.
Във втасалото тесто се правят вдлъбнатини с пръсти и се залива с останалия зехтин.
Разпределят се картофите, останалите листа розмарин – нарязани наситно и се настъргва моцарела. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 минути.
След като се извади от фурната, ръбът на фокачата се намазва със зехтин. Нарязва се на триъгълни парчета и се сервира.