1 с.л. мед
2 чаши топла вода
1 с.л. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. зехтин екстра върджин (плюс още малко за тавичката)
5 чаши брашно
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 рецепта сос за пица (виж по-долу)
2 чаши настъргано сирене/кашкавал на вкус
За пица-соса:
1 консерва (около 800 гр.) цели обелени домати, отцедени
1с.л. зехтин
1 ч.л. винен оцет
2 скилидки чесън, счукани
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
¼ ч.л. смлян черен пипер
В малка купа сложете топлата вода и меда и объркайте, докато медът се разтвори. Излейте медената вода в купата на миксера и поръсете отгоре маята. Оставете да почива така 5 минути, докато маята започне да шупва. Добавете 1 с.л. сол и 1 с.л. зехтин. С приставката-лопатка бъркайте на ниска скорост, докато продуктите се смесят. Започнете да прибавяте по малко от брашното, докато тестото започне да се събира. Сменете приставката с куките за тесто и месете на умерена скорост, докато се получи гладко и еластично тесто, което да не лепне по стените на купата.
Прехвърлете тестото в леко намазнена купа, като го обърнете няколко пъти, за да се покрие с мазнината, и покрийте купата с кухненска кърпа. Оставете го да втасва, докато удвои обема си - около 20 минути.
Загрейте фурната на 210 градуса. Поръсете със зехтин тавичката, в която ще печете (правоъгълна форма) и го разнесете добре, за да покрие напълно дъното. Извадете тестото върху намазнената тавичка и го разпределете равномерно, като го заглаждате отгоре. С пръсти направете вдлъбнатини по повърхността на тестото на разстояние около 2-2,5 см. Поръсете фокачата с 2 с.л. зехтин. Оставете я да втасва 10-тина минути.
Щом тестото втаса повторно, изпечете фокачата за 7 минути в загрятата фурна. Извадете я от фурната и с лъжица нанесете отгоре пица-соса, след това покрийте със сирене, като оставите бордюр около 1 см. отстрани. Печете за още 10-12 минути, докато сиренето започне да образува мехурчета, а коричката стане златиста. Извадете от фурната, нарежете на квадратчета или триъгълници и поднесете.
За пица-соса:
Смесете всички продукти в кухненски робот и смелете до гладка смес - за около 30 секунди. Прехвърлете в купа или кутия и оставете в хладилник до момента, в който ще го използвате. Получава се достатъчно количество сос за 3 пици.