За да улеснят живота ни, учените постоянно измислят нови многофункционални устройства. От много години използваме фолио и пергамент за печене . Без тези изобретения е почти невъзможно да си представим приготвянето на месо, зеленчуци и различни сладкиши.
Най-често дори не се замисляме за кои ястия е най-подходящо фолиото и за кои пергамента, обикновено изборът пада върху това, което ви е под ръка. Оказва се, че не всичко е толкова просто, изборът на подходящ материал може значително да повлияе на качеството на подготвения продукт. За да поставим всичко на мястото си, ще споделим с вас тънкостите на използването на алуминиево фолио и хартия за печене.
Кога да използвате фолио и кога да печете в хартия
Алуминиевото фолио издържа на високи температури . Ако печете зеленчуци при температура над 210 градуса, препоръчваме да използвате фолио. Ако имате само пергамент под ръка, намажете го със зехтин. С този трик зеленчуците ще се окажат по-сочни и вкусни.
Също така си струва да увиете зеленчуците във фолио, за да станат меки. Ако предпочитате хрупкави , най-добре е зеленчуците изобщо да не се увиват.
Пиле или пуйка
Плътното фолио е най-добро за птиците . С негова помощ месото ще остане сочно и ще се готви много по-бързо. Препоръчваме да поставите пилешко или пуешко върху фолиото, да намажете месото с растително масло, да настържете с подправки и да увиете птицата в друг слой фолио, така че да останат 2 малки дупки за въздух във фолиото. 30 минути преди готвене извадете фолиото от месото. Благодарение на този трик, птицата ще бъде покафенява и добре изпечена.
риба
Всичко зависи от вида на рибата и как я приготвяте. Ако искате да сготвите риба на пара , поставете в „джоб“ пергаментова хартия, след това добавете зеленчуци, подправки и малко лимонов сок. Хартия за печене няма да позволи на влагата да се изпари и ще помогне на рибата да се накисне в ароматите на подправки.
За да изглежда рибата розова, е по-добре да я увиете във фолио, което може да издържи на високи температури.
курабийки
За бисквитките определено е по-добре да използвате пергамент. Така може да се пече равномерно, да не се счупват и да не се напукват. Ако решите да печете сладки на фолио, бъдете готови за факта, че те могат да търкалят навън и след изсъхване да станат малко по-тъмни, отколкото сте очаквали.
пайове
Обикновено за приготвянето на такива десерти сладкарите използват кръг, предварително изрязан от пергаментова хартия, а стените на формата са намазани с масло или поръсени с брашно. Това е правилно, защото повърхността на тортата трябва да е гладка. От фолиото на десерта може да останат ненужни гънки и неравности.
Но! Това правило не се прилага за брауни, тъй като тортата традиционно се пече в правоъгълна форма и се нарязва на квадратни парчета. Покрийте формата с фолио, покривайки страните му. Това е много удобно, фолиото ще вземе необходимата форма, а в края на готвенето можете да получите тортата, като просто издърпате краищата на фолиото .
Надяваме се, че сте научили нещо ново за себе си. . Споделете тази полезна информация с приятелите си!