Откакто навлязоха и у нас, джинджифиловите курабийки с мед са неизменен спътник на Коледата . Ароматни, с дъх на мед и невероятно красиви, те заслужават да ги приготвите и да украсите с тях празника.
Джинджифилови курабийки с мед
За тестото:
100 гр.захар
165 гр.мед
1,5 ч.л.смлян джинджифил
1 ч.л.канела
1 ч.л.карамфил
1 ч.л.смес от смлени подправки - бахар, кардамон, бобче тонка
2 ч.л.сода за хляб
125 гр.масло
1 яйце
525 гр.брашно
За глазурата:
1 белтък
150 гр.пудра захар
Приготвяне:
Сложете захарта, меда и всички подправки в тенджера, кипнете и дръпнете от огъня. Добавете содата и разбъркайте. Сместа трябва да се пени силно.
Сложете нарязаното на кубчета масло в тенджерата и разбъркайте, докато се разтвори. Добавете яйцето и брашното и омесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете го наполовина, обвийте едната част в прозрачно фолио и я оставете настрани. Останалата част от тестото разточете на лист с дебелина 0,5 см и изрежете бисквитите с подходящи формички. Ако искате да използвате бисквитките за украса на коледната елха, преди да ги пъхнете във фурната, направете дупка за конеца или лентата.
Подредете курабийките в тавичка с хартия за печене и печете във фурна, загрята на 170 градуса около 12-14 минути, докато ръбчетата станат червени. Повторете с останалото тесто. Докато печете бисквитките, пригответе глазурата. Разбийте белтъка на пяна и постепенно добавяйте пудрата захар. Трябва да се получи гъста и лъскава хомогенна смес. Прехвърлете глазурата в пош или обикновен найлонов плик, отрежете връхчето, така че да изтича на тънка струйка, и украсете охладените бисквитки, както ви диктува фантазията. Оставете курабийките да изсъхнат и съхранявайте в затворена кутия до празника, за да омекнат.
Ако искате курабийките да са лъскави и тъмни на цвят, намажете ги със смес от жълтък и 1 с.л. прясно мляко преди печенето.
Весели празници!