За основата:
200 г брашно
100 г краве масло
1/2 чаша вода
щипка сол
1 супена лъжици захар
За еклерите:
120 г краве масло
225 г брашно
щипка сол
2 бучки захар
6 малки яйца
2 чаши вода
За крема:
500 г сметана
75 г захар
1 ванилия
За карамела:
2—3 супени лъжици захар
За украсата:
смокини (пресни или от сладко)
Тортата трябва да бъде прясно приготвена. Монтирането й става 4 — 5 часа преди поднасянето, защото карамелът може да се разтопи. Основата се приготвя, като маслото се надробява на малки парченца, които се размесват с брашното. Прибавят се солта, захарта и водата. Омесва се тесто, което се разточва на пласт с дебелина 1 и 1/2 см и се оформя на кръг с диаметър 25 см. Набожда се с вилица и се пече в намазана с масло тавичка в силна фурна 15 мин.
Еклерите се правят, като в тенджера се слагат водата, солта, бучките захар и маслото да заврят. Снема се от огъня и се прибавя брашното наведнъж. Разбира се енергично с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от тенджерата. Прибавят се едно по едно яйцата, леко разбити с вилица. Цялото тесто се разбива, за да стане по-меко и се оставя да почива 1 — 2 ч. С две малки лъжички или шприц се слагат топчетата от тестото в намазана с масло тавичка. Повърхността им се изравнява с четка, навлажнена с вода. Топчетата трябва да бъдат съвсем кръгли. Пекат се в гореща фурна 25 мин. Когато се опекат, еклерите стават жълти и сухи. Оставят се да изстинат върху решетка, без да се допират.
Кремът се получава от разбитата със захарта и ванилията сметана. За да стане по-твърд, може да се прибави разбит на сняг белтък. Кремът се държи на студено.
Карамелът се прави в тиган от захарта, овлажнена с вода. За да не става много тъмен, по-добре е да се приготви на два пъти.
Монтирането на тортата става, като кремът се изсипва в шприц със заострен край. Еклерите се пълнят с крема с помощта на шприца, като се продупчват в основата. Потапят се в карамела, като се държат за основата. Нареждат се на пластове върху основата. За първия пласт са необходими около 15 еклера. Вторият се слага леко навътре (около 13 еклера) и така се продължава, докато се образува конус. Смокините се закрепват с карамел, а най-отгоре се слага някаква ефектна фигурка или в момента на сервирането се забожда горящ бенгалски огън.
Идея: смокините може да замените с друг плод по Ваше желание - например ягоди, мариновани череши и пр.