1300 гр. кромид лук, нарязан на малки парченца
3 с.л. несолено масло
1/2 ч.л. сол, плюс още малко, ако е необходимо
1 щипка захар
8 чаши вода + допълнително количество, ако е необходимо
1 с.л. брашно
1 връзка прясна мащерка
1/4 чаша сухо бяло вино
1 багета с хрупкава коричка (или питка, хлебче)
225 гр. сирене Грюер (или кашкавал) - нарязано на дебели парченца
Разтопете маслото в дълбок съд на средна температура. Добавете лука, 1/2 ч.л. сол и захарта. Разбъркайте, за да се покрият равномерно с маслото. Покрийте съда и гответе 10-тина минути. След това махнете капака и продължете да готвите, като разбърквате често, докато лукът добие леко кафеникав цвят (малко повече от час). Когато готвенето достигне тази фаза, разбърквайте на всеки 5 минути и добавете вода (на порции по 1 с.л., колкото по дъното да не загаря карамелизираният лук).
Продължете готвенето, докато лукът придобие равномерен тъмнокафяв цвят - още около 30-тина минути. След това добавете брашното и разбърквайте 2 минути. Сипете 8-те чаши вода и мащерката към лука и го възварете. Намалете котлона и оставете супата да къкри 20 минути. Добавете бялото вино и оставете да се задушава още 10 минути. Сложете сол на вкус.
Междувременно загрейте фурната на 160 градуса и поставете решетката на средна позиция. Нарежете багетата на резени с дебелина около 2 см. и ги наредете на един пласт върху тавичка за сладки (плоска). Запечете хляба, докато изсъхне, около 10 минути. Извадете филийките от фурната и ги сложете настрана.
Загрейте грил (или грила на фурната, ако имате такава функция) и сложете 6 огнеупорни купички (гювечета) в тавичка за печене. Напълнете всеки съд с около 2 чаши супа. Покрийте всеки с 2 резена багета и разпределете парченцата сирене върху багетата. Запечете на грил, докато повърхността се зачерви приятно и започне да образува мехурчета - около 10 минути. Охладете няколко минутки, преди да сервирате!